Cez víkend sa naplno rozbehnú prvoligové súťaže juniorov a dorastencov

BRATISLAVA (SZĽH) – Minulý týždeň odštartoval nový ročník Extraligy juniorov a Kaufland Extraligy dorastu. Počas najbližšieho víkendu sa naplno rozbehne sezóna v 1. lige juniorov a K-Classic 1. lige dorastu, hoci v tejto súťaži už niektoré tímy odohrali úvodné duely vo štvrtok. 

V aktuálnom ročníku 1. ligy juniorov sa predstaví 18 klubov rozdelených do troch šesťčlenných skupín na základe regionálnej príslušnosti. V základnej časti odohrá každý tím 30 zápasov, v rámci svojej skupiny nastúpi proti všetkým súperom zhodne šesťkrát. Dve najlepšie družstvá zo skupín Západ, Stred a Východ preniknú do nadstavbovej časti.

V nadstavbe o baráž Extraligy juniorov bude na programe 10 kôl, čo znamená, že všetky tímy odohrajú 10 zápasov systémom dvakrát každý s každým. Dva najúspešnejšie kluby postúpia z nadstavbovej časti do baráže o Extraligu juniorov, v ktorej si zmerajú sily s tímami na 11. a 12. mieste po základnej časti extraligovej súťaže. Štyria účastníci play-out odohrajú šesť kôl, dvakrát každý s každým a kluby na prvých dvoch miestach získajú extraligovú miestenku na sezónu 2023/24. 

Do baráže o Extraligu juniorov nemôžu postúpiť B-mužstvá Slovana Bratislava ani Dukly Trenčín a takisto tímy MŠHK-mládež Prievidza a HC 07 Detva, ktoré budú spolupracovať s extraligovými klubmi MHA Martin resp. HKM Zvolen. Družstvá, ktoré nepostúpia zo základnej časti do nadstavby o baráž Extraligy juniorov, budú rozdelené na základe regionálneho princípu do bojov o poháre SZĽH.

V K-Classic 1. lige dorastu bude v novej sezóne pôsobiť 17 klubov, z toho päť v skupine Západ a šesť v skupinách Stred a Východ. Základná časť v skupine Západ zabezpečí tímom 24 zápasov, systémom šesťkrát každý s každým. V skupinách Stred a Východ odohrajú družstvá 25 duelov, systémom päťkrát každý s každým. 

Víťazi jednotlivých regionálnych skupín postúpia priamo do nadstavbovej časti o postup do Extraligy dorastu. Štvrtý postupujúci vzíde z kvalifikačného turnaja, v ktorom sa predstavia kluby na druhých miestach v rámci regiónov. Tri družstvá absolvujú po jednom vzájomnom zápase a najlepšie z nich získa takisto miesto v nadstavbovej časti o postup do Extraligy dorastu. V prípade, že obsadí 1. alebo 2. miesto v základnej časti skupiny Stred klub MŠHK-mládež Prievidza, nahradí ho v ďalšej fáze súťaže tím na 2. resp. 3. pozícii v tejto skupine. Družstvá, ktoré nepostúpia do nadstavby, budú hrať o regionálne poháre SZĽH. 

Štyri najlepšie kluby z K-Classic 1. ligy dorastu zabojujú o extraligovú miestenku v konkurencii tímov umiestnených na 11. až 16. priečke po základnej časti najvyššej dorasteneckej súťaže. V tejto nadstavbovej časti odohrajú všetci účastníci 18 zápasov, systémom dvakrát každý s každým. Tímy na prvých šiestich miestach budú súčasťou Kaufland Extraligy dorastu v ročníku 2023/24, zvyšné štyri zamieria zamieri do K-Classic 1. ligy dorastu. 

Účastníci 1. ligy juniorov

Skupina Západ 
1. HC Slovan Bratislava „B“
2. HC Topoľčany
3. HK Levice
4. HK Ružinov 99 Bratislava
5. HO Hamikovo Hamuliakovo
6. HOBA Bratislava

Skupina Stred
1. HK 95 Považská Bystrica
2. HK Dukla Trenčín „B“
3. HK Spartak Dubnica
4. MHK Dolný Kubín
5. MŠHK-mládež Prievidza
6. MŠK Púchov

Skupina Východ
1. Draci Liptovský Mikuláš
2. HC 07 Detva
3. HK 2016 Trebišov
4. HK Brezno
5. HK Spišská Nová Ves
6. Prešov Penguins

Účastníci K-Classic 1. ligy dorastu

Skupina Západ
1. HC Petržalka 2010 Bratislava
2. HK 91 Senica
3. HK Levice
4. HK Lokomotíva Nové Zámky
5. HK Ružinov 99 Bratislava

Skupina Stred
1. HC Topoľčany
2. HK 95 Považská Bystrica
3. HK Iskra Partizánske
4. HK Sport Trend Žiar nad Hronom
5. MHK Dolný Kubín
6. MŠHK-mládež Prievidza

Skupina Východ 
1. HC Lučenec
2. HK Brezno
3. HK Humenské Levy
4. Mládež HC 46 Bardejov
5. MŠKM Trebišov
6. Prešov Penguins


Ďalšie články