Kapitáni dvoch najvyšších súťaží adresujú list premiérovi SR

Kapitáni Tipos Extraligy a TIPOS Slovenskej hokejovej ligy na pondelkovom stretnutí vo Zvolene adresovali list predsedovi vládySR Eduardovi Hegerovi.

Vážený pán premiér, 

s plnou vážnosťou si uvedomujeme, že rýchlosť šírenia nákazy a predovšetkým situácia v extrémne preťažených nemocniciach si vyžadujú sprísňovanie protipandemických opatrení. Nespochybňujeme a nezľahčujeme vážnosť situácie. Rozumieme, že k súčasnému stavu prispela aj nízka zaočkovanosť. Prostredníctvom našich postojov sme nabádali a stále nabádame našu fanúšikovskú obec k zodpovednosti. Proaktívne sme v našich kluboch pristupovali aj k vakcinácii. V očkovaní sme videli cestu k slobode. Túto nádej nám vlievala aj Vaša vláda, ktorá celú spoločnosť presviedčala o výhodách vakcinácie. 

Bohužiaľ, po posledných krokoch vládneho kabinetu a po prijatí obmedzení, ktoré sa výrazne dotýkajú športu, sa cítime sklamaní a oklamaní. Oprávnene začíname nadobúdať pocit, že niekto chce definitívne pochovať šport na Slovensku. Nielen profesionálny, ale aj mládežnícky a rekreačný. Šport sa ocitol na chvoste záujmu štátu, pre mnohých je akoby ten zlý. Cítime pocit krivdy. 

Od vypuknutia pandémie dostáva šport tvrdé rany z každej strany. Na chvíľu sa možno zdvihne, vidí svetlo na konci tunela, ale hneď na to opäť krváca. Len málokto sa zastal športovcov a pomohol športu, ktorý prináša pre spoločnosť mnohé benefity. Ktovie, či a kedy sa zo situácie, do ktorej sa dostal, ešte pozviecha. 

Už vlani sme boli pred Úradom vlády v Bratislave a snažili sa poukázať na problémy profesionálneho hokeja. Napriek rôznym prísľubom sa veľa nezmenilo. Profesionálny šport dostal rany, ale kompenzácie za výpadky príjmov na rozdiel od iných sfér spoločnosti prišli len minimálne. 

Náš klubový hokej prežíva v posledných dvoch rokoch len vďaka podpore fanatikov – majiteľov klubov a oduševnených sponzorov. Aj ich možnosti však nie sú nekonečné. Máme vážnu obavu, že kluby už ďalšie obmedzenia bez následných kompenzácií neprežijú. Zo dňa na deň sa môžu ocitnúť medzi nezamestnanými aj desiatky hokejistov, živiteľov rodín. Pán premiér, prosíme Vás, nedopusťte tento scenár. 

Stále je nám smutno pri spomienkach na minulú sezónu, v ktorej nás s výnimkou jej posledných finálových duelov nepodporovali fanúšikovia z tribún. Pred začiatkom nového ročníka sme sa tešili, ako sa budeme deliť o našu radosť z gólov a víťazstiev aj s fanúšikmi. 

Dnes nerozumieme, prečo sa poslednými obmedzeniami trestajú aj očkovaní či tí, ktorí už chorobu COVID-19 prekonali v posledných 180 dňoch. Keď v Poľsku, Maďarsku, Česku, ale aj v Taliansku, Anglicku, Nemecku, Francúzsku a v mnohých iných krajinách je povolené stopercentné zaplnenie hľadísk športových štadiónov pre očkovaných ľudí, prečo to nie je možné aj u nás? Len ticho závidíme našim kolegom z ľadových plôch, že môžu naďalej hrať vo výbornej atmosfére. 

Vážený pán premiér, 

obraciame sa na Vás s nádejou, že sa z titulu Vašej funkcie zasadíte o zlepšenie podmienok pre profesionálny hokej i celý šport. Ukážte, že Vám na športe záleží. Nepochovajte slovenský šport. Aj v tejto náročnej dobe môže prinášať Slovensku a jeho obyvateľom radosť i nádej. 


Ďalšie články