Kongres SZĽH

BRATISLAVA (SZĽH) – Kongres SZĽH ako najvyšší orgán Slovenského zväzu ľadového hokeja rokoval na svojom zasadnutí o zmenách v stanovách i o rozpočte na nasledujúci rok, ktorého súčasťou bolo aj prerozdelenie zisku z majstrovstiev sveta. Kongres zväzu sa tento rok konal za prísnych hygienických opatrení z dôvodu pandémie koronavírusu. 

Všetkých 81 prítomných delegátov (dohromady s počtom 338 hlasov) aj ľudí zodpovedných za organizáciu kongresu absolvovalo v úvode zasadnutia testovanie na ochorenie Covid-19. Všetky testy boli s negatívnym výsledkom. Prítomný na zasadnutí bol aj štátny tajomník pre šport ministerstva školstva Ivan Husár. 

Štvrtkového zasadnutie otvoril správou prezident SZĽH Miroslav Šatan, ktorý vyzval na spojenie sa hokejového hnutia v náročnom období: „Dávame si góly do vlastnej brány a ťažko potom obhajovať našu víziu pred predstaviteľmi štátu a fanúšikmi. Ak budeme mať spoločný cieľ, nájdeme aj cestu.“ V tomto duchu sa nieslo celé zasadnutie Kongresu SZĽH a viacerí delegáti vyzývali na súdržnosť. 

Správa prezidenta pokračovala víziou do najbližšieho obdobia. Vedenie SZĽH chce pracovať na rozvoji líg a ako prioritu si určilo budovanie infraštruktúry. „Pre rozvoj hokeja potrebujeme viac detí, potrebujeme, aby každý extraligový a prvoligový klub mal dve ľadové plochy. Potrebujeme nové ohniská, nové kluby, nové klziská,“ povedal prezident SZĽH Miroslav Šatan. Cieľom vedenia je aj budovanie regionálnych stredoškolských hokejových akadémii. „..Aby deti dostali kvalitné vzdelanie, aby sa mohli v prípade záujmu venovať hokeju, ale aby sa vedeli uplatniť aj v živote. Musíme dosiahnuť, aby rodičia nedávali svojej deti do zahraničia, do zámoria, na sever,“ povedal Šatan v prejave. 

Správu o činnosti predložili aj členovia Výkonného výboru SZĽH i predseda dozornej rady Jaromír Šmátrala. Niektorí vyzývali k väčšej možnosti kontroly jednotlivých činnosti na zväze i dcérskych spoločnostiach, čo dopomôže vedeniu k ešte väčšej transparentnosti a otvorenosti.

Kľúčové body Kongres SZĽH preberal až v druhej polovici zasadnutia. Výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ predostrel návrh rozpočtu na rok 2021. V úvode definoval body, ktoré sa vedeniu zväzu za ostatné štyri mesiace od nástupu do funkcie podarilo zrealizovať. „Zaviedli sme kontroly medzi SZĽH a dcérskymi spoločnosťami, zlepšili sme komunikáciu s hnutím, aby mali o všetkom informácie ako prvý a z prvej ruky. Rozbehli sme niekoľko auditov a zlepšili sme kontrolu financií a kvalitu účtovníctva,“ povedal Kruľ a zdôraznil úspory na prevádzke, ktoré sa vedeniu podarilo zrealizovať: „Len otvorením dvoch existujúcich zmlúv s našimi partnermi a ich negociáciou vieme už dnes povedať, že v priebehu šiestich rokov ušetríme viac ako milión eur.“ Výkonný riaditeľ zosumarizoval aj finančnú pomoc pre kluby pri riešení pandémie. Tá bola v celkovej výške 2 milióny eur nad rámec rozpočtu.

Samotný rozpočet je postavený na optimalizácii nákladov na prevádzku, zvýšení zdrojov financovania mládeže a zavedenie priamej podpory klubov, ktorá umožní dlhodobé plánovanie a rozvoj. Celková suma finančného plánu je vo výške zhruba 14 miliónov eur. „Je to úsporný rok, pretože celá spoločnosť sa kvôli aktuálnej situácii dostala do problémov a kluby nevynímajúc,“ povedal Peter Kruľ pri predstavovaní rozpočtu. Napriek tomu je v rozpočte novinka. Zväz v roku 2021 priamo prispeje na mládež v kluboch sumou vo výške jeden milión eur. Príspevok bude ešte navýšený príspevkom za históriu hráča, teda akési výchovné za hráčov, ktorí sa uplatnili v seniorskej súťaži u nás či v zahraničí. Kongres v tomto smere schválil kritéria, účel a rozdelenie finančných prostriedkov z príspevku uznanému športu na účel rozvoja talentovaných športovcov.

Veľkou tému rozpočtu bol tiež návrh na rozdelenie zisku z domácich majstrovstiev sveta. Z toho už bola vyplatené pomoc pre kuby v rámci korona pomoci vo výške viac ako milión stotisíc eur. Po dohodovacích konaniach navrhlo vedenie zväzu rozdeliť zvyšok zisku vo výške 3,7 milióna eur spravodlivým kľúčom. Väčšina pôjde na mandátnych trénerov kategórie dorast a junior a hlavných trénerov kategórie do 16 rokov po dobu minimálne troch rokov. Zvyšok pôjde na materiálnu podporu pre rozhodcov, hokejové tréningové centrum a príspevok na extraligu žien. 

Konečný výsledok je, že z rozpočtu pôjde historicky najvyššia suma priamo na kluby aká kedy išla. Výsledkom je podpora zo strany klubov, ktorí rozpočet drvivou väčšinou schválili.

Druhým kľúčovým bodom bola zmena Stanov SZĽH. Kluby aj samotný zväz navrhli niekoľko administratívnych i funkčných zmien v stanovách. Kongres nakoniec schválil len jednu. Kontrolórovi SZĽH rozšíril právomoc nahliadať do dokumentov dcérskych spoločností zväzu, čo uvítalo aj samotné vedenie zväzu. V ostatných bodoch platia Stanovy SZĽH tak, ako boli schválené v roku 2019.


Ďalšie články