Michel Miklík: "Som vďačný za príležitosť, ktorú som v Topoľčanoch dostal...

V priebehu tohto týždňa doplnil topoľčiansky útok MICHEL MIKLÍK.

Svoj debut v žlto-červenom drese hneď pokrstil gólom  v piatkovom zápase proti Dubnici.

37 –ročný úspešný krídelník sa môže pochváliť bohatou hokejovou kariérou v extraligových kluboch na Slovensku aj v zahraničí, niekoľkými sezónami v KHL aj účasťou na piatich majstrovstvách sveta a niekoľkých medzinárodných šampionátoch.

Počas doterajšej kariéry nazbieral viacero cenných trofejí:

  • striebornú medailu z MS 2011/2012
  • tri extraligové tituly (2005/2006,2008/2009, 2010/2011)
  • bronzovú medailu v najvyššej fínskej súťaži s tímom JYP Jyväskylä (2016/17)

Doteraz odohral 544 extraligových zápasov so ziskom 269 kanadských bodov, 211 zápasov v KHL (Slovan Bratislava, Amur Khabarovsk) so ziskom 101 kanadských bodov a 37 zápasov na svetových šampionátoch počas ktorých mu pribudlo 22 bodov.

Ako vlastne vznikla spolupráca medzi Vami a hokejovým kubom HC Topoľčany?

“Oslovilo ma vedenie HC Topoľčany spolu s trénerom a ponúkli mi možnosť hrať za Topoľčany a príležitosť zatrénovať si. Vzhľadom k tomu, že som momentálne bez trvalého angažmán a bývam neďaleko v Piešťanoch ma táto ponuka potešila a uvítal  som ju. Topoľčany teraz čakajú náročné zápasy, takže mi to určite príde vhod. Dúfam, že tímu, ktorý tak dobre šlape a má to dobre rozbehnuté, pomôžem v týchto zápasoch.”

Ako dlho plánujete zostať v Topoľčanoch?

“Momentálne sa sústredím na Topoľčany a uvidím, čo bude ďalej. Môžu to byť dva ale aj desať zápasov. Všetko bude závisieť od ponúk, ktoré prídu. Ak sa vyskytne zaujímavá ponuka zo zahraničia, tak ju budem určite zvažovať.

V Topoľčanoch ste zatiaľ ešte krátko. Napriek tomu nás zaujíma, ako sa tu cítite.

“Som tu ešte len pár dní ale musím uznať, že to tu šlape naozaj výborne. Čo som veľmi milo prekvapekný. Od tréningov, partia v šatni, trénerov. Pocity sú výborné.”

Za sebou máte mimoriadne bohatú a produktívnu hokejovú kariéru, na konte niekoľko trofejí cez extraligové tituly, bronzová medaila v najvyššej hokejovej lige vo Fínsku, strieborná medaila na SM v roku 2011/2012, niekoľko individuálnych ocenení. Ktorý z týchto úspechov si najviac ceníte?

“Určite je to účasť na MS, kde sme skončili strieborní. To je pre mňa najviac. Tak to pravdepodobne aj zostane. Mám už svoje roky a kariéra sa pomaly chýli ku koncu. “

Niekoľko sezón ste odohrali v zahraničí v popredných kluboch, ktoré hrali najvyššiu hokejovú súťaž – tak tomu bolo vo Fínsku aj vo Francúzsku. Keby ste mali porovnať slovenskú najvyššiu ligu so zahraničnými, kde ste hrali, je medzi nimi rozdiel?

“Ťažko porovnávať tieto ligy. Myslím si,  že prvé tri-štyri top tímy vo Francúzsku by sa dali porovnať s úrovňou v našej extralige. Ale vo zvyšných tímoch je značný rozdiel v úrovni. V klube (Rouen) v ktorom som vo Francúzsku pôsobil, bola vysoká profesionalita, úroveň aj zázemie. Postúpili sme v lige majstrov do play off, vyradili sme Norimberg aj Hradec Králové. Ale keby som mal hodnotiť francúzsku ligu ako takú, tak určite vo viacerých smeroch zaostáva za našou extraligou. Ale to bude viac menej postavením hokeja ako takého v tejto krajine. Priorita sa dáva futbalu, do hokeja sa toľko neinvestuje.“

Vo Fínsku ste odohrali dve sezóny 2016/17 a 2017/18 za tím JYP Jyväskylä. V sezóne 2016/2017 ste s mužstvom vybojovali tretie miesto v najvyššej fínskej lige. V zápase proti Helsinkám ste rozhodli víťazným gólom v predĺžení a zabezpečili bronzovú medailu.

“Áno je to tak. To je taký môj jeden z najcennejších gólov, ktorý si určite budem pamätať. “

Čo by ste odkázali topoľčianskym fanúšikom, ktorí sú veľmi nadšení, že ste posilnili tím topoľčianskych seniorov.

“Budem sa snažiť potešiť fanúšikov a čo najviac pomôcť topoľčianskemu tímu v nasledujúcich zápasoch. V každom prípade som vďačný za túto príležitosť. “