Najskôr veľká radosť, potom krv a nemocnica. Dúžek prežil zápas, na ktorý nikdy nezabudne

Nie nadarmo sa hovorí, že po smiechu príde plač. Do slova a do písmena sa o tom v stredu presvedčil Adam Dúžek v Žiari nad Hronom. Mladý obranca Topoľčian najskôr skóroval v 35. minúte. A nebol to len obyčajný presný zásah. Medzi seniormi sa 22-ročný obranca presadil premiérovo.

Potreboval na to 107 zápasov v základnej časti, ku ktorým pridal 8 duelov v play off. „Dostal som sa s pukom krížom cez pásmo niekde na vrch kruhu, potiahol som to trošku na stred, zavrel som oči a padlo to tam,“ opísal s odstupom času spomienky na svoj presný zásah. Keďže po druhej tretine svietil na tabuli stav 1:6 pre Topoľčany, tretia tretina sa už len dohrávala.

V 51. minúte však Dúžeka trafil nahodený puk rovno do tváre a zápas nedohral. Po záverečnom klaksóne putoval na zašívanie do nemocnice, preto sa vyhol aj pozápasovým videorozhovorom. „Ani neviem, čo sa stalo. Stratil som puk z dohľadu, z ničoho nič priletel a trafil ma do tváre,“ opisuje okamih, ktorý na niekoľko minút prerušil zápas. A rezultát? Našťastie, o zuby neprišiel, jeho pery však zdobia tri stehy. „Chvalabohu, nie je to také vážne, ako sa možno na prvý pohľad zdalo. Budem môcť normálne hrať a nebude potrebný ani košík.“

Po spomínanom presnom zásahu mu spoluhráči ihneď odložili puk. „Doma mám poličku s medailami a s pukmi z juniorky, takže tam pribudne nový úlovok,“ vraví odchovanec trenčianskej Dukly, ktorý mal jasno v tom, komu presný zásah venuje. „Jednoznačne rodine, ktorá ma priviedla k hokeju,“ pokračuje Dúžek, ktorému ako prvý gratuloval brat. Kým zamieril do nemocnice, stihol sa ešte potešiť v kabíne so spoluhráčmi z výhry 6:1. A tí mu radi pripomenuli, že prvý gól ho bude niečo stáť. „Pokladníkom je Mišo Kluka a ten mi to určite zráta. A ak chalani budú poslúchať, možno donesiem do šatne aj niečo navyše.“ 

Pre Topoľčany bolo víťazstvo v Žiari šiestym triumfom v sérii. „Sme radi, že sa nám momentálne tak darí. Musíme si to vážiť, lebo počas sezóny prídu aj horšie obdobia. Také sme mali aj pred niekoľkými týždňami. Vstúpili sme si do svedomia a zlepšili sme výkony,“hovorí bývalý mládežnícky reprezentant, ktorý odohral aj osemnásť zápasov v extralige za materský Trenčín. V Topoľčanoch sa mu páči a verí, že výkony v drese „žochárov“ ho môžu vyniesť opäť do najvyššej súťaže. „Som tu veľmi spokojný, zišli sme sa tu super partia a dúfam, že sezóna bude úspešná. Ak tu budem podávať dobré výkony, nejaká príležitosť snáď príde. Určite by som si rád zahral v extralige,“ dodal na záver rozhovoru Adam Dúžek.