TIPOS Slovenská hokejová liga odštartuje sezónu 2022/2023 oficiálne v sobotu 24. septembra

TIPOS Slovenská hokejová liga odštartuje sezónu 2022/2023 oficiálne v sobotu 24. septembra reprízou finálovej série z predchádzajúcej sezóny, Vlci Žilina v nej aj pred kamerami JOJ Šport privítajú HK Vitar Martin.

Úvodné kolo nadchádzajúcej sezóny následne skompletizujú v nedeľu 25. septembra aj ostatní desiati účastníci. Topoľčany a Dubnica odohrajú začiatok nového ročníka na súperových ľadoch pre prebiehajúce rekonštrukcie na svojich zimných štadiónoch. Vyžrebovanie druhej najvyššej seniorskej hokejovej súťaže na Slovensku sa uskutočnilo v stredu za účasti zástupcov klubov TIPOS SHL pod Vršateckým hradom.

„Nová sezóna prinesie do ligy znova vyššiu kvalitu. Súťaž sa zatraktívni aj vďaka priamemu postupu, o ktorý bude mať záujem určite viacero tímov. Vďaka tomu posúvame na vyšší level aj marketingový potenciál súťaže. Samozrejme, naším cieľom je stále dávať priestor mladým hráčom a vychovávať talenty pre slovenský hokej. Uvidíme, ako nás tento rok ovplyvnia covid opatrenia, no musíme dúfať, že čo najmenej,“ povedal po vyžrebovaní novej sezóny TIPOS SHL predseda Ligovej rady a riaditeľ HK Skalica Miroslav Lipovský.   

V základnej časti TIPOS Slovenskej hokejovej ligy 2022/2023 odohrá každé mužstvo 44 kôl, každý s každým sa vzájomne stretne štyrikrát (dvakrát doma, dvakrát vonku). V TIPOS SHL bude opäť pôsobiť aj projekt reprezentácie do 18 rokov s mediálnym názvom JOJ Šport Slovensko 18 a v základnej časti s ním odohrá každý tím dva zápasy.

Družstvá umiestnené po základnej časti na 7. až 10. mieste odohrajú kvalifikáciu o play-off na tri víťazné zápasy. Pre jedenásty celok po základnej časti sezóna končí, posledné mužstvo vypadáva priamo do 2. hokejovej ligy v zmysle zmeny schválenej Výkonným výborom SZĽH z 28. júla.

Play-off TIPOS SHL odštartuje 14. marca, víťaza sezóny 2022/2023, ktorý priamo postúpi do najvyššej súťaže, spoznáme najneskôr 26. apríla. Všetky série play-off sa už tradične hrajú na 4 víťazné duely. Zmenou oproti minulej sezóne bude opätovný návrat k pevne stanoveným termínom, namiesto minulosezónnych plávajúcich. 

Kluby musia aj naďalej nasadzovať do zápasov sedem hráčov do 23 rokov, z toho dvaja musia byť do 20 rokov. Rovnako sa nemenilo ani obmedzenie pre štart zahraničných hokejistov, za jedno mužstvo môžu nastúpiť do zápasu maximálne štyria, zároveň nie je povolený štart zahraničného brankára.

V sezóne 2022/2023 budú v TIPOS SHL pôsobiť oficiálne tri farmárske družstvá a jeden „B“ tím. Žiar nad Hronom pokračuje ako farma Zvolena, Brezno bude pôsobiť ako farma Banskej Bystrice, Levice sa dohodli na farmárskej spolupráci s Nitrou. Tak ako v minulej sezóne, ako „béčko bude vystupovať jedine klub Modré krídla Slovan. 

Fanúšikovia sa od septembra môžu opäť tešiť na niekoľko noviniek. „Verím, že atraktívny bude aj samotný otvárací zápas sezóny, pretože finálová séria v minulej sezóne priniesla fantastické súboje pred plným hľadiskom. Samozrejme, vďaka našim partnerom pokračujeme aj vo vysielaní živých prenosov na JOJ Šport a máme v talóne ďalšie prekvapenia, ktoré budeme zverejňovať postupne a fanúšikovia ich určite ocenia. Chceme hokej a TIPOS Slovenskú hokejovú ligu dostať viac medzi ľudí, vzbudiť interakciu a záujem,“povedal marketingový manažér súťaže Peter Petráš.

 

Vyžrebovanie 1. kola TIPOS Slovenskej hokejovej ligy 2022/2023:

Vlci Žilina - HK Vitar Martin (sobota 24.9.2022)
HC 19 Humenné - HK Brezno (nedeľa 25.9.2022)
HK Skalica - HK MŠK Indian Žiar nad Hronom (nedeľa 25.9.2022)
Modré krídla Slovan - HC Topoľčany (nedeľa 25.9.2022)
HK ´95 Považská Bystrica - HK Gladiators Trnava (nedeľa 25.9.2022)
HK Levice - TSS Group Spartak Dubnica nad Váhom (nedeľa 25.9.2022)