Tréner Hurtaj: „Dominuje obrana s brankárom, útok sa musí zlepšiť!"

Prinášame článok športového redaktora Jaroslava Šupu (My-Topoľčianske noviny Dnešok) s trénerom Ľubomírom Hurtajom:

Hokejisti Topoľčian majú v Slovenskej hokejovej lige voľno, ktoré trvá od 1. do 13. novembra. S trénerom Ľubomírom Hurtajom sme zhodnotili doterajšie pôsobenie Topoľčian v druhej najvyššej lige.

Topoľčany sú zatiaľ príjemným prekvapením súťaže, keď po sedemnástich odohraných zápasoch figurujú na druhom mieste, keď dokázali nazbierať 39 bodov. Spokojnosť zatiaľ panuje aj v topoľčianskom hokejovom klube.

V práve prebiehajúcej sezóne ste odohrali sedemnásť zápasov s bilanciou jedenásť výhier v riadnom hracom čase, tri výhry ste pridali v predĺžení, a len trikrát ste z ľadu schádzali ako porazený tím. Ako zatiaľ hodnotíte doterajšie pôsobenie tímu HC Topoľčany?

"S počtom získaných bodov, ako aj s priebežným umiestnením, musíme byť spokojní všetci v klube. Samozrejme, niektoré zápasy nám aj nevyšli, ale dokázali sme v nich bodovať. Musím spomenúť najmä posledné dva- tri zápasy pred prestávkou (Skalica 3:2pp, Trnava 4:3 a Levice 3:1), v ktorých sme nehrali až tak dobre, ale podržala nás obrana na čele s brankárom. Osobne som i ja sám prekvapený, že sa nám podarilo nazbierať až toľko bodov, aj vzhľadom na prípravu v auguste a hlavne na nevydarený štart do súťaže, kedy sme prehrali prvé dva zápasy. Nemôžeme však lietať v oblakoch, pretože sezóna je dlhá a až do Vianoc nás čaká veľmi náročná časť. Musíme sa na jednotlivé stretnutia maximálne pripraviť, pretože sa chceme pohybovať v hornej časti tabuľky pri špici. Všetky tímy majú svoju kvalitu, každý jeden bod môže v konečnom zúčtovaní rozhodnúť."

Topoľčany v doterajšom priebehu inkasovali najmenej gólov zo všetkých účastníkov – iba 39. Brankár Erik Kompas je zatiaľ percentuálne aj najlepším brankárom súťaže. V čom je topoľčianska obrana iná?

"V prvom rade je to brankárom. Či už je to Kompasom alebo aj Komžíkom. Hlavne Erik Kompas chytil famóznu formu a momentálne je zaslúžene najlepším brankárom v lige. A určite sme málo inkasovali gólov aj vďaka našim skúseným obrancom, ktorí už dlhšie pôsobia v Topoľčanoch a k ním sa priradil aj Huba, ktorý je síce momentálne zranený, ale výrazne taktiež vystužil obranné rady. A teší ma, že aj duo Bulák – Španko sa svojich úloh zhostili dobre a zodpovedne si držia svoje miesta."

V útoku je to však už o niečo slabšie, zatiaľ ste strelili len 58 gólov, v priebežnej tabuľke v počte strelených gólov vám patrí až 6. priečka...

"S útokom stále nie som spokojný. Aj preto sme do Topoľčian doniesli hráčov ako Ručkay, Šišovský, či Koyš. Podarilo sa im zvýšiť útočnú silu, čo ma teší, ale bohužiaľ, ostatní hráči sa na nich len ťažko doťahujú. Strieľali sme málo gólov, čo je vidieť aj v produktivite jednotlivých hráčov. Hoci figurujeme na druhom mieste, no v kanadskom bodovaní Slovenskej hokejovej lige je náš najlepší hráč (momentálne s 18 bodmi (9+9) Jozef Tomčák) až na šestnástom mieste. Apelujem na našich útočníkov, veľa s nimi rozprávam, aby sa viac presadzovali a boli pre súpera čo najviac nebezpečnejší."

Počas tejto sezóny sa v topoľčianskom drese objavili aj hráči na striedavý štart – napríklad mládežnícky reprezentant Džugan z Trenčína, či Pätoprstý z Nitry. Ako vôbec funguje prestupový trh na Slovensku v prvoligovom mužstve?

"Prestupový termín je do 31. januára. Musím ale povedať, že Ručkay, Šišovský, či Koyš prišli do Topoľčian ako hráči bez zmluvy a teda je to úplne niečo iné ako prestup. Všetci prišli do Topoľčian v podstate na obdobie, pokiaľ si nenájdu klub z vyššej súťaže. Pri Džuganovi sme mali dohodu s Trenčínom na striedavom štarte. Džugan prišiel do nižšej súťaže s tým, že nám zároveň pomohol s počtami mladých hráčov do 20 rokov. Pravdupovediac mal Džugan aj naďalej ešte u nás pôsobiť, ale nakoľko má Trenčín momentálne veľmi veľa zranených hráčov, tak ho stiahol späť do extraligového kádra. Navyše hrá aj za juniorku Trenčína a v decembri ho čakajú povinnosti v slovenskej reprezentácii do 20 rokov.

Ohľadom Denisa Pätoprstého sa situácia vyvinula tak, že v Nitre skončil, a keďže za Topoľčany odohral niekoľko zápasov na striedavý štart, tak sa pripravuje momentálne s nami. Je však pravdou, že si hľadá pôsobenie v najvyššej súťaži, no ja budem rád, ak v Topoľčanoch zostane. Opäť ide o mladého hráča, ktorý by spĺňal kvóty mladých do 23 rokov. Jeho príchodom posilnil náš útok, darí sa mu aj bodovo a taktiež je odchovancom nášho klubu.

Momentálne hľadáme ešte nejakých útočníkov, pretože Koyš s najväčšou pravdepodobnosťou odchádza do Nitry. Potrebujeme hráča, ktorý by vedel dať gól."

Kde hľadáte nových útočníkov, v Extralige, či v nižšej súťaži?

"Chceme do mužstva pritiahnuť jedného kvalitného útočníka. Stále sme v očakávaní, či sa nám nepodarí prehovoriť Kalináča, hoci ten má momentálne svoje miesto v Bratislave. Už Šišovský, či Koyš zvýšili divácku úroveň a radi by sme v našom tíme takto skúseného hráča ešte privítali. Je to však veľmi ťažké, pretože v podstate všetky extraligové tímy hľadajú hráčov... Uvidíme, či sa nám niečo podarí. Ak nie, nič sa nedeje, budeme hrať s tým, čo máme k dispozícii."

Máte trinásťdňovú pauzu, na čo ste sa počas tejto prestávky zamerali?

"Hráči po zápase s Levicami dostali tri dni voľno a od utorka sme začali trénovať s tým, že striedame posilňovňu s ľadom. Zamerali sme sa hlavne na kondíciu a trošku sme sa snažili dobiť baterky, aby sme vydržali ďalšiu porciu zápasov."

Po prestávke vás čaká náročný dvojzápas v Žiline a v Dubnici, potom príde Martin. Určite opäť dôležitý trojzápas...

"Pôvodne sme mali hrať všetky tri zápasy na ľade súperov, ale kompetentné orgány urobili pre všetky kluby rovnaké podmienky, a to tak, aby všetky tímy hrali rovnaký počet zápasov doma v stredu, ako aj v piatok. A preto nebudeme hrať tri zápasy za sebou v rade vonku, ale iba dva. Nám to teraz padlo vhod, pretože tri zápasy v rade na súperov by bolo veľmi náročné."

Najbližšia kratšia prestávka nastáva až po Vianociach. S akými ambíciami vstupujete do ďalšej časti sezóny?

"Súťaž je veľmi vyrovnaná, my sa chceme čo najdlhšie udržať do 3. miesta. Martin, Dubnica, Spišská Nová Ves – všetko sú to nároční súperi. Momentálne sme na druhom mieste, čo sme možno ani my sami nečakali. A teraz je už vidieť, že ostatné mužstvá si na nás dávajú väčší pozor a chcú sa na nás vytiahnuť. Už to nie je tak, ako v minulosti, kedy sme boli práve my tým mužstvom, ktoré mohlo prekvapiť. Teraz musíme my tvoriť hru a získavať body. Sú to pre nás nové skúsenosti, ale verím, že sa s nimi popasujeme najlepšie ako vieme."

V priebežnej tabuľke vám patrí druhé miesto, ale v návštevnosti sú Topoľčany jasnou jednotkou. Čo hovoríte na takýto hokejový boom v Topoľčanoch?

"My sme radi za každého jedného fanúšika a veľmi nás teší, že divácky boom pokračuje z minuloročných play-off stretnutí. Sme nesmierne šťastní, že diváci si našli cestu na štadión už počas zápasov základnej časti. My sme tu pre nich, aby sa bavili hokejom a verím, že nám zostanú verní aj do ďalšieho obdobia. Aj kvalita celého zápasu je v podstate na vyššej úrovni, keď sa hrá duel pred zaplneným štadiónom. Vtedy sa hrá aj nám lepšie."

Zdroj: https://mytopolcany.sme.sk/c/22257215/trener-hurtaj-dominuje-obrana.html