Vlaňajší semifináloví konkurenti si dajú repete už na úvod play-off

Pod Dubňom už vo štvrtok odštartuje séria prvého s posledným nasadeným mužstvom do play-off. Zatiaľ čo Žilina zavŕšila základnú časť na prvej priečke a od zápasového kolotoča pauzovala takmer dva týždne, Topoľčany bojovali v kvalifikácii o play-off proti Skalici.

Vlci sa netaja najvyššími ambíciami, no „žochárov“ ženie vpred motivácia po úspešnej kvalifikácii. Pred nami je teda nepochybne zaujímavá séria.

Základná časť

Vlci Žilina  Vlci Žilina

Pred úvodom sezóny by len málokto predikoval kostrbaté žilinské výkony. Vlci sa považujú dlhodobo za favoritov súťaže, a tak bolo veľmi prekvapujúce, keď už v začiatkoch prebiehajúceho ročníka prišli zakopnutia. „V tejto sezóne tu od začiatku nebola taká zostava ako v predošlých. No každým hráčom, ktorý prišiel do tímu, sme sa zlepšovali. Niekedy v januári sme sa dostali tam, kde sme chceli a myslím, že vtedy sme aj začali veriť tomu, že na to máme,“ vracia sa myšlienkami k prvým mesiacom Michal Kluka.

V minulej sezóne lámali Vlci rekordy čo sa počtu víťazstiev týka. Tentokrát bojovali o prvú priečku v tabuľke s Humenným, ktoré zosadili z piedestálu až v polovici súťaže. „S chalanmi sme zhodnotili, že táto základná časť bola výsledkovo najzdravšia. Tím si prešiel aj ťažkými chvíľami, ktoré sme zvládli. Posilnilo nás to a v play-off môže rozhodnúť, že vieme hrať aj v ťažkých chvíľach a zlomiť zápasy na našu stranu,“ verí svojmu tímu 31-ročný ľavák.

Kritické momenty prišli práve v závere základnej časti, keď Žilinčanom ušiel pomedzi prsty vysoký gólový náskok spolu s výhrou až dvakrát po sebe. „Už sme všetci vedeli, čo máme hrať a tieto dva zápasy nám nevyšli. Inkasovali sme nešťastné góly a zlomilo nás to. Myslím si, že sme sa z toho dostali. Začína nová súťaž, takže začneme od začiatku aj my,“ zhodnotil záver súťaže útočník obliekajúci dres s vlkom na hrudi.

HC Topoľčany  HC Topoľčany

V závere základnej časti bola ligová tabuľka nesmierne vyrovnaná, usporiadanie tímov dostalo svoje finálne kontúry až po poslednom kole. „Do predkola sme postúpili v poslednom možnom zápase, kde sme mali všetko vo vlastných rukách. V tom stretnutí sme ukázali silu kolektívu a rovnako sme chceli pokračovať aj v predkole,“ spomína si topoľčiansky útočník Vladimír Vybiral.

„Žochári“ si uchmatli poslednú postupovú priečku a v kvalifikácii sa postavili proti Skalici. Úlohu favorita však museli prenechať Záhorákom, čo potvrdilo aj úvodné meranie síl. V ňom prehrali vysoko 2:7. „Prvý zápas nám vôbec nevyšiel podľa našich predstáv. Všade sme boli neskoro, nešli nám nohy, akoby sme ani nechceli vyhrať. Po zápase naň chceli čím skôr zabudnúť a hodiť ho za hlavu,“ hodnotí.

Z chýb sa treba poučiť, čo sa nepochybne stalo. Topoľčany už napokon v ďalšom kvalifikačnom vývoji nedovolili tešiť sa Skaličanom z výhry. Boli to práve oni, kto naklonil misky váh na svoju stranu. „Išli sme si za tým. Ešte sme nechceli koniec sezóny. Vedeli sme, že Skalica je veľmi kvalitný súper, majú tam 4-5 hráčov, ktorí im dokážu rozhodovať zápasy. Na nich sme si dokázali dať pozor a ubrániť ich,“ vracia sa myšlienkami k sérii 24-ročný forvard a dodáva: „Dôležitý bol aj výkon nášho brankára. Držal nás každý jeden zápas.“

Štatistické porovnanie

 

Vlci Žilina

 

HC Topoľčany 

Žilina Ukazovateľ Topoľčany
176 Strelené góly 129
113 Inkasované góly 150
1688 Strely na bránku 1726
10,43 % Úspešnosť streľby 7,47 %
472 Trestné minúty 717
21,43 % Využitie presiloviek 12,73 %
85,39 % Úspešnosť v oslabeniach 82,12 %
91,56 % Úspešnosť zásahov 92,56 %
8:2 Najvyššia výhra 7:2
0:7 Najvyššia prehra 1:6

Vzájomné zápasy

Vzájomné strety počas prebiehajúcej sezóny hovoria v prospech Žiliny. Úvodné spoločné stretnutia však tejto bilancii príliš nepriali. V 4. kole zvíťazila Žilina len futbalovým výsledkom 1:0, hneď pri ďalšom meraní síl zdvíhali po zápase ruky nad hlavu „žochári.“ Zverenci Jarroda Skaldeho však v druhej polovici sezóny nenechali nič na náhodu a svojho súpera dvakrát porazili.

Súhrn: Stav vzájomných zápasov v aktuálnom ročníku je 3:1, gólové skóre znie 12:5 pre Žilinu.

03.02.2023 HC Topoľčany vs VLCI Žilina 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

30.12.2022 VLCI Žilina vs HC Topoľčany 6:1 (2:1, 3:0, 1:0)

16.11.2022 HC Topoľčany vs VLCI Žilina 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

05.10.2022 VLCI Žilina vs HC Topoľčany 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Hlasy respondentov

Vlci Žilina  Michal Kluka, útočník Vlci Žilina:

„Dva týždne voľna môžu mať na tím dobrý aj zlý vplyv. Veľa sme trénovali, po fyzickej stránke by sme mali byť dobre pripravení. Topoľčany majú zápasy v nohách, môžu mať menšie zranenia. Je to dvojsečná zbraň a až po sérii uvidíme, komu to prospelo. Na play-off sa veľmi tešíme, na túto časť sezóny sme čakali už od začiatku. Chceme vyhrať, ale to chce aj súper. To, že sme favoritom, nič neznamená, v hokeji sa môže stať všetko. Určite to nepodceňujeme. Topoľčany vedia, že nebudú proti nám môcť nič vypustiť, pôjdu do toho naplno, budú korčuľovať a znepríjemňovať hru. Budú robiť, čo môžu, nič iné od toho ani neočakávam, každý do toho pôjde naplno a uvidíme čo to prinesie.“

HC Topoľčany  Vladimír Vybiral, útočník HC Topoľčany:

„Žilina bude určite pripravená, oddýchnutá a doliečená. Naopak, my sme išli bez prestávky a máme zápasovú prax. To by nám mohlo vyhovovať. Žilinčania vyhrali základnú časť, v závere dosť posilnili a znova nabrali na sile. Majú vyrovnané formácie, ktoré môžu rozhodnúť zápas. Určite nás nečaká nič ľahké. My sa budeme snažiť hrať svoju hru, dobre korčuľovať, hrať obetavo a tvrdo, a uvidíme, čo nám to prinesie. Ako sa vraví, Žilina musí, my môžeme. Do tejto série idú ako favorit a my nemáme čo stratiť. Môžeme hrať uvoľnene a bez tlaku. Play-off je nová súťaž a stať sa môže čokoľvek. V základnej časti sme ich dokázali poraziť, tak prečo nie aj teraz.“

Zaujímavosti série

Tímy sa vo vyraďovacích bojoch zoznámili už v minulej sezóne, keď si proti sebe zahrali semifinále. Z neho vyšli úspešnejšie hokejisti spod Dubňa, sériovým výsledkom 4:0. Zaujímavosťou však je, že naši respondenti Michal Kluka a Vladimír Vybíral si tieto zápasy zahrali v opačných dresoch. Kluka v Topoľčanoch, Vybiral za Žilinu.

„Teším sa na to, že budem hrať proti chalanom. Aj z Topoľčian už mi známi písali, že sa prídu pozrieť na zápasy a že sa na sériu tešia, takže je to pre mňa určite špeciálny súper,“vyslovil svoje pocity žilinský útočník.

S podobnými emóciami sa k nemu pridal aj Vladimír Vybiral: „Bude to pre mňa trošku špecifická séria. Mám tam veľa kamarátov a známych. Bude to zaujímavé,“ zakončil.

 


Najbližšie zápasy

No scheduled matches

Súvisiace články