Vlani si zahrali semifinále. Ostane pred bránami play-off Skalica alebo Topoľčany?

Základnú časť aktuálneho ročníka budú v porovnaní s tou minulou rozdielne hodnotiť kluby zo Skalice a Topoľčian. V uplynulej sezóne mali oba celky pohodlnú istotu účasti vo vyraďovacích bojoch najlepšej osmičky. Tentoraz si o štvrťfinále budú musieť zmerať sily v kvalifikácii o postup do play-off.

Záhoráci sa v súťažnom ročníku 2021/22 tešili zo skvelej športovej formy a základnú časť ukončili na druhom mieste, „žochári“ obsadili piatu priečku. Následne obaja účastníci TIPOS Slovenskej hokejovej ligy prešli cez štvrťfinálovú bránu, no do finálových bojov sa už nepozreli.

Základná časť

HK ESMERO Skalica  HK ESMERO Skalica

Vstup do aktuálnej ligovej sezóny sa skalickému klubu vydaril veľmi dobre. Z úvodných jedenástich vystúpení nebodoval tamojší káder iba v jedinom stretnutí a vydolovať dokázal až deväť výhier. „Začiatok ligy bol pre nás dobrý, povedal by som, že nám vyšiel podľa očakávaní. Myslím si, že úvodné zápasy sme zaslúžene vyhrávali,“ vyjadril sa momentálne Patrik Janáč.

Nasledovalo však obdobie striedavých výsledkov a rôznych zmien v tabuľke. Potom prišla druhá polovica januára, ktorá tím zo západu republiky nezachytila v ideálnej situácii. „V hokeji to tak býva. Niektoré časti sezóny sú lepšie, iné sú zase horšie. Žiaľ, nás to zachytilo v zlom čase. Dobre rozohrané duely sme nedokázali dotiahnuť do víťazstva a odzrkadlilo sa to tým, že nám prvá šestka ušla,“ uviedol štvrtý najproduktívnejší hráč skalického celku.

Priamy postup do štvrťfinále teda zverencom trénera Ružičku tesne ušiel. Veď na Modré krídla z Bratislavy strácali iba jediný bod. „O postup do štvrťfinále sme sa pripravili sami a vlastnými chybami. Bolo skutočne veľa zápasov, ktoré sme mali zvládnuť, no nepodarilo sa. Body nám niekedy ušli pomedzi prsty. Teraz sa už sústredíme na to, aby sme dostali medzi najlepšiu osmičku,“ zhodnotil 26-ročný krídelník.

HC Topoľčany  HC Topoľčany

Štart do sezóny sa v podaní Topoľčian predstavám ani len nepribližoval. Z úvodných dvanástich vystúpení dotiahli do zdarného konca jediné. „Výkony neboli ideálne, veď sme v zápasoch mali problém streliť viac ako jeden gól. Začiatok nám ušiel a už sme to iba dobiehali,“ krúti hlavou Peter Šandor.

Ďalším podstatným faktorom bola rekonštrukcia domáceho štadióna, kvôli ktorej odohrali podstatnú časť zápasov na ľadoch súperov. „Permanentne dochádzať do Bánoviec bolo psychicky náročné. Herne sa nám nedarilo, k tomu sme pendlovali hore-dole, preto bolo náročné sa koncentrovať,“ priznáva neľahké obdobie 21-ročný pravák.

Každá séria sa raz končí a nekonečné nebolo ani trápenie „žochárov“. „Zlom prišiel v zápase na ľade reprezentantov. Dali sme šesť gólov, čo sa nám dovtedy nepodarilo. Tento duel nám naozaj pomohol, pozdvihlo to náladu v kabíne,“ hovorí útočník s priemerom vyše pol bodu na zápas o momente, ktorý nakopol vlaňajšieho semifinalistu.

Štatistické porovnanie

HK ESMERO Skalica

 

HC Topoľčany

Skalica Ukazovateľ Topoľčany
130 Strelené góly 116
135 Inkasované góly 138
1608 Strely na bránku 1593
8,08 % Úspešnosť streľby 7,28 %
559 Trestné minúty 625
17,13 % Využitie presiloviek 11,56 %
81,03 % Úspešnosť v oslabeniach 83,64 %
92,31 % Úspešnosť zásahov 92,48 %

 

Vzájomné zápasy

Z pohľadu na rezultáty ostatných vzájomných stretov môžu mať oveľa väčšiu radosť Záhoráci, ktorí z posledných desiatich súbojov proti „žochárom“ vyťažili až osem víťazných zápisov.

Počas aktuálnej sezóny sa oba kluby stretli štyrikrát, trikrát sa tešili Skaličania. Vo všetkých prípadoch svojho oponenta dokázali pokoriť rozdielom troch presných zásahov. Február priniesol topoľčiansky úspech v pomere 3:1, ktorým tamojší káder pretrhol šnúru ôsmich prehratých duelov proti Skalici za sebou.

Súhrn: Stav vzájomných zápasov v aktuálnom ročníku je 3:1, gólové skóre znie 13:6 pre Trnavu.

12.10.2022: HK ESMERO Skalica – HC Topoľčany 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)

23.11.2022: HC Topoľčany – HK ESMERO Skalica 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)

06.01.2023: HK ESMERO Skalica – HC Topoľčany 5:2 (0:0, 4:1, 1:1)

15.02.2023: HC Topoľčany – HK ESMERO Skalica 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

 

Hlasy respondentov

HK ESMERO Skalica  Patrik Janáč, útočník HK ESMERO Skalica:

„Konkrétne ambície sme síce nemali, no celý klub, manažment aj hráči chceli, aby sme sa do prvej šestice mužstiev dostali. Teraz nás čaká predkolo play-off a myslím si, že to bude vyrovnaná séria. Sme mužstvá, ktoré hrajú podobný štýl hokeja. Tu sa už nedá spoliehať na to, že sme v poslednom období boli v súbojoch s Topoľčanmi úspešnejší. Očakávam súboj o každý kúsok ľadu.

HC Topoľčany  Peter Šandor, útočník HC Topoľčany:

„Súťaž je veľmi vyrovnaná, Skalica teda bude rovnako náročný súper ako ktokoľvek iný. Osobne si netrúfam niekoho kvalitatívne hodnotiť, či je silnejší alebo slabší. Dlhodobo sa držali medzi šestkou najlepších, napokon im to tesne ušlo. Budeme sa na nich musieť stopercentne pripraviť. Posledné stretnutia ukázali, že s každým dokážeme hrať nielen vyrovnanú partiu, ale dokonca byť lepším mužstvom.“

Zaujímavosti série

Ako sme načrtli už v riadkoch vyššie, Skalica nepatrí medzi príliš obľúbených súperov Topoľčian. Z predchádzajúcich desiatich konfrontácií vyšli až osemkrát víťazne Záhoráci. „O tejto bilancii som ani nevedel. Podľa všetkého im máme čo vracať. Naposledy sme ich doma porazili, takže verím, že teraz začneme priaznivú sériu my,“ dúfajúc vraví topoľčiansky útočník Peter Šandor.

Práve on pozná kvalifikačného konkurenta veľmi dobre vďaka minuloročným kvalifikačným bojom. Ešte ako hráč trnavských „gladiátorov“ zažil proti Skalici dramatickú sedemzápasovú derby sériu. „Hneď po konci základnej časti som sa nad tým pozastavil. Zdá sa, že na nich mám šťastie. Snáď bude táto séria šťastnejšia ako tá minuloročná.“

 


Najbližšie zápasy

No scheduled matches

Súvisiace články