Prezident klubu Ervín Mik priblížil záver prestupového obdobia: Hľadali sme aj v zahraničí

Prestupové obdobie skončilo a káder seniorského mužstva HC Topoľčany je v tejto chvíli definitívne uzavretý. Prezident klubu Ervín Mik priblížil, aké zmeny sa udiali v tíme a aká bola situácia na hráčskom trhu.

 

Dobrou správou je, že na konci prestupového obdobia z mužstva nikto neodišiel. „O niektorých hráčov bol záujem. Nešlo však len o Andreja Legalina, Viktora Shakhvorostova či Oleksandra Plochotnika, ale aj o iných. Získať ich chceli hlavne konkurenčné tímy zo Slovenskej hokejovej ligy,“ prezradil Ervín Mik.

 

Ruská posila či záujem o Miklíka

 

Jediným nováčikom v zostave Topoľčian je 27-ročný ruský obranca Ilya Babrusev, ktorý prišiel z druholigového českého Hronova. V 35 zápasoch sezóny získal 20 bodov. „Určite bude prínosom pre naše mužstvo, chceli sme totiž posilniť obranné rady,“ doplnil prezident klubu.

 

Topoľčany chceli do tímu pritiahnuť aj známe tváre – Michela Miklíka či Romana Juráka z Trnavy. „Bol o nich záujem nielen v Topoľčanoch. Trnava má už iba torzo hráčov na dohratie sezóny, preto ich nebolo možné uvoľniť,“ priznal Mik.

 

Situácia na trhu bola ešte horšia než minulý rok


Ervín Mik sa rozhovoril aj o detailoch toho, ako prebiehalo hľadanie hráčov. „Každý deň sme monitorovali trh či už prostredníctvom agentov alebo manažérov ostatných tímov. Ponuka na prestupovom trhu je však minimálne rovnaká ako minulý rok. Skôr by som povedal, že ešte horšia. Je problém zohnať hráča, ktorý by spĺňal požadované kvalitatívne parametre,“ povedal.

 

„Ak na trhu vyskočí zaujímavé meno, hneď sa o neho začne biť 4-5 klubov vrátane extraligy. Aj tu platí, že vyššia ponuka vyhráva. My sa vždy snažíme zostať pri zemi a ponúknuť reálne podmienky. Radšej sľúbime iba to, čo vieme splniť. Máme stanovený určitý strop, nad ktorý nejdeme.“

Klub hľadal hráčov aj v zahraničí

 

Vedenie klubu chcelo mužstvo hlavne posilniť, nie iba doplniť. „Zohnať kvalitného hráča nie je jednoduché. Tento problém nemáme iba my, ale aj ostatné kluby. Týka sa to taktiež extraligy. Keďže už máme plný limit štyroch cudzincov, museli sme zháňať iba slovenských hráčov. Tí však na trhu nie sú k dispozícii,“ vysvetlil Ervín Mik.

Okrem Slovenska hľadal klub aj v zahraničí. „Napríklad v Maďarsku (Erste Liga) v tejto sezóne nehrá žiadny Slovák. V Poľsku je ich iba zopár, ale idú hrať play-off. Skúšali sme aj Česko, ponuka bola obmedzená. Hľadali sme dokonca aj v druhej francúzskej lige. Trh sme naozaj preskúmali detailne, ale nájsť slovenského hráča je naozaj problém.“

 

Nedostatok hráčov podľa Ervína Mika súvisí aj s tým, že veľa hráčov končí už v juniorskom veku alebo uprednostnia zahraničie. „Momentálne aj s ohľadom na budúcnosť riešime to, ako tomuto problému čeliť a predísť mu.“

V play-off máme šancu ísť ďaleko

Na striedavé štarty môže tréner Roman Stantien aj po konci prestupového obdobia a v play-off využívať juniorov (ročník 2004 a mladší) – sú to napríklad Boris Žabka, Peter Valent, Tomáš Chrenko, David Kodhaj, Adam Nemec, Maroš Svitač.

A ako vyzerá situácia v kádri HC Topoľčany s ohľadom na ambície v play-off? „V mužstve sú iba určité drobné zranenia, dlhodobo mimo je iba Stanislav Dosek. Ostatní sú pripravení hrať. Máme kvalitný tím, ktorý môže hrať s hocikým. Dôležité je, aby sme správne načasovali a naladili formu. Pokiaľ by sa nám to podarilo, máme šancu ísť ďaleko,“ vyjadril sa na záver Ervín Mik.


Ďalšie články